Eindejaarstips 2021

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.19.4″]

13 Financiële en fiscale eindejaarstips voor 2021

Het einde van het jaar is in zicht. Wat kun je dit jaar fiscaal nog regelen om te besparen op belastingen? Onze adviseurs hebben 13 financiële en fiscale eindejaarstips op een rijtje gezet.

 1. Benut de resterende ruimte in de WKR

De vrije ruimte is in 2021 verruimd naar 3% over de eerste € 400.000 van de loonsom. Daarboven bedraagt de vrije ruimte 1,18%. Wellicht heeft u nog ruimte over om met de feestdagen iets extra’s voor uw personeel te doen. De niet benutte vrije ruimte mag niet worden meegenomen naar het nieuwe jaar.

 1. Gerichte vrijstelling voor thuiswerken

Vanaf 1 januari 2022 mag een werkgever onder voorwaarden € 2 per dag onbelast vergoeden aan zijn werknemers. Dit is een nieuwe gerichte vrijstelling binnen de WKR. Voor structureel thuiswerken komt er een praktische regeling. Let er wel op dat op dezelfde dag niet en de thuiswerkvergoeding en de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer mag worden gegeven. Hier moet dus een keuze worden gemaakt van welke vrijstelling gebruik gemaakt gaat worden.

 1. Informatieverstrekking aan Belastingdienst

Vanaf 1 januari 2022 wordt de informatieverstrekking aan de Belastingdienst uitgebreid voor werkgevers. Als er betalingen worden gedaan aan een natuurlijk persoon, moeten de navolgende gegevens worden doorgegeven aan de Belastingdienst: naam, adres, woonplaats, geboortedatum BSN en de in het desbetreffende kalenderjaar uitbetaalde bedragen inclusief onkostenvergoeding. De informatieplicht geldt niet voor o.a. betalingen aan uw werknemers, artiesten, beroepssporters en vrijwilligers. Ook geldt deze informatieplicht niet voor personen die een factuur hebben uitgereikt, mits deze factuur voldoet aan de eisen op de Wet op de Omzetbelasting 1968.

 1. Benut Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Bent u voornemens om investeringen voor uw bedrijf te doen, dan kunt u veelal gebruik maken van de KIA. Aangezien er een afbouw zit in deze KIA, kan het voordeliger zijn om investeringen over twee jaren uit te smeren indien mogelijk. Onze adviseurs kunnen uw voordeel hiervoor berekenen.

 1. Energie- en Milieu-investeringsaftrek

Naast de KIA kunt u wellicht ook gebruik maken van de Energie-investerings- of Milieu-investeringsaftrek als u investeert in bepaalde energiezuinige of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Afhankelijk van het bedrijfsmiddel kan voor de EIA 45% aftrek worden gegeven, voor de MIA bedragen deze percentages 13,5%, 27% of 36%. De investeringen die hiervoor in aanmerking komen, staan vermeld op de energie- en milieu lijst. Deze investeringen moeten wel binnen 3 maanden na het aangaan van de verplichting worden aangemeld bij het RVO.

 1. Voorkom desinvesteringsbijtelling

Indien er over de afgelopen 5 jaar investeringsaftrek is toegepast op uw bedrijfsmiddelen en u verkoopt de desbetreffende bedrijfsmiddelen, dan krijgt u wellicht te maken met desinvesteringsbijtelling. Het kan dus voordeliger zijn om het desbetreffende bedrijfsmiddel een jaar later te verkopen.

 1. Voorkom bijtelling bestelauto’s voor personeel

Indien uw onderneming bestelauto’s aan het personeel ter beschikking stelt, zal er in voorkomende gevallen bijtelling wegens privé gebruik dienen plaats te vinden. Echter, dit is te voorkomen door voor de desbetreffende bestelauto “Verklaring geen privégebruik auto” aan te vragen. Uw werknemer mag met een personenauto dan niet meer dan 500 km privé rijden. Voor bestelauto’s geldt een andere regeling. Met een bestelauto mag helemaal niet privé worden gereden. Om dit te voorkomen kunt u de auto op de zaak laten parkeren (achter het hek), een verbod uitvaardigen op privé gebruik en een verklaring aanvragen uitsluitend zakelijk gebruik. Houdt u er wel rekening mee dat u, als werkgever, hierop controle moet uitvoeren.

 1. Maak nog gebruik van de verlaagde bijtelling, koop vóór 2022 een elektrische auto

Indien er meer dan 500 km per jaar privé wordt gereden met een auto van de zaak, dan dient er bijtelling wegens privé gebruik te worden toegepast. Het algemene tarief bedraag 22%. Echter, voor volledig elektrische auto’s geldt in 2021 nog het verlaagde tarief van 12% voor maximaal € 40.000 cataloguswaarde. Daarboven geldt het algemene tarief van 22%. Van 2022 tot 2024 wordt de bijtelling 16% voor maximaal € 35.000 cataloguswaarde en in 2023 zelfs tot € 30.000 cataloguswaarde.

 1. Waardeer vorderingen, bedrijfsmiddelen en voorraad af

De bezittingen van uw onderneming staan op de (fiscale) balans voor de aankoopprijs, verminderd met de afschrijvingen. Dit noemen we de boekwaarde. Als de werkelijke waarde van de bezittingen lager is dan de boekwaarde, kunt u deze mogelijk afwaarderen. De afwaardering komt in mindering op uw winst uit de onderneming, waardoor u dit jaar minder belasting betaalt.

 1. Stel belasting uit: Vorm een herinvesteringsreserve (HIR) en onderbouw uw herinvesteringsvoornemen

Heeft uw onderneming dit jaar bedrijfsmiddelen verkocht en daarbij winst behaald? Dan moet u daar waarschijnlijk belasting over betalen. Dit kunt u voorkomen door de winst te reserveren in een herinvesteringsreserve (HIR).
U moet dan wel het voornemen hebben om in hetzelfde jaar of in de drie opvolgende jaren nieuwe investeringen te doen.
Zolang u niet overgaat tot investeren, moet u uw herinvesteringsvoornemen aannemelijk maken. Denk aan het vastleggen van de voorgenomen investeringen in een directiebesluit, aangevuld met vastleggingen van de concrete stappen die u heeft ondernomen om te herinvesteren. Bijvoorbeeld het aanvragen van offerten 10 of via zoekopdrachten en dergelijke.

Let op! Het voornemen tot herinvestering moet u gedurende (maximaal) drie jaren bijhouden. Zorg ervoor dat u de gegevens waarmee u het herinvesteringsvoornemen kunt aantonen tijdens die periode goed bewaart.

 1. Vraag BTW van niet-betalende debiteuren terug

Weet u zeker dat klanten uw facturen niet meer zullen betalen? Dan kunt u de btw die u op die facturen in rekening heeft gebracht en afgedragen aan de Belastingdienst terugvragen. Dit kunt u in ieder geval doen op het moment dat de factuur een jaar na het verstrijken van de uiterste betaaldatum nog niet is betaald. Bent u geen betalingstermijn overeengekomen? Dan geldt een betalingstermijn van 30 dagen na ontvangst van de factuur door uw klant. U kunt de btw die u niet ontvangt in uw normale aangifte omzetbelasting terugvragen.

Let op! Vraag de btw op tijd terug. Dat moet uiterlijk in de aangifte over het tijdvak waarin de hiervóór beschreven één-jaarstermijn verloopt. Bent u te laat? Dan heeft u geen recht meer op teruggave. Zorg er daarom voor dat u bij iedere aangifte een goede ouderdomsanalyse maakt van uw vorderingen.

 1. Voorzieningen treffen voor groot onderhoud

Indien u periodiek groot onderhoud moet plegen, mag u jaarlijks een gedeelte hiervoor reeds reserveren. Let er wel op dat er een goede onderbouwing is voor deze reservering.

 1. Fiscale subsidie: gebruik het loonkostenvoordeel

Als werkgever kunt u een loonkostenvoordeel (LKV) krijgen voor oudere of arbeidsgehandicapte werknemers. Ga snel na of u het LKV kunt krijgen. Het LKV wordt alleen toegekend als er een doelgroepverklaring is afgegeven aan de werknemer. Er kan dan direct in de aangiften loonheffing rekening mee worden gehouden. De volgende loonkostenvoordelen kunnen worden aangevraagd:
◼ LKV oudere werknemer;
◼ LKV arbeidsgehandicapte werknemer;
◼ LKV doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden;
◼ LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer.
Uw werknemer moet binnen drie maanden nadat de werknemer bij u in dienst is getreden de doelgroepverklaring aanvragen bij het UWV of de gemeente. Na die drie maanden heeft de werknemer geen recht meer op die doelgroepverklaring en kunt u geen LKV meer aanvragen voor uw werknemer.Als werkgever kunt u een loonkostenvoordeel krijgen voor oudere of arbeidsgehandicapte werknemers. Er moet voor deze werknemers wel een doelgroepverklaring zijn afgegeven. De volgende loonkostenvoordelen kunnen worden aangevraagd:

 • LKV oudere werknemer;
 • LKV arbeidsgehandicapte werknemer;
 • LKV doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden;
 • LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer.

Uw werknemer moet binnen drie maanden nadat de werknemer bij u in dienst is getreden de doelgroepverklaring aanvragen bij het UWV of de Gemeente.

Let op! Om voor uw werknemer LKV te kunnen ontvangen, moet u een kopie van de doelgroepverklaring van uw werknemer hebben. Zorg ervoor dat u uw werknemer daarvan tijdig op de hoogte brengt.

Nog meer tips? 
Het Register Belastingadviseurs heeft alle eindejaarstips netjes op een rijtje gezet en gesorteerd per soort onderneming. Als RB-kantoor bieden wij de RB-special Eindejaarstips 2021 hier aan.[box type=”download”] Download hier de RB-special Eindejaarstips 2021 [/box]
Wil je meer informatie over de eindejaarstips? Neem dan contact op met één van onze adviseurs, Adan Ashkir of Leen Bozuwa. 

Adan Ashkir Leen Bozuwa

Disclaimer
Bij de samenstelling van deze eindejaarstips 2021 is naar uiterste betrouwbaarheid en zorgvuldigheid gestreefd. Onze organisatie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden en de gevolgen hiervan.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]